Прочутият френски актьор Жан-Луи Трентинян напуска театъра. Вчера вечерта той за последен път изнесе соловия спектакъл "Трима дръзки поети на ХХ век", посветен на творчеството на Жак Превер, Борис Виан и Робер Деснос.

"През декември ставам на 83 години, шест десетилетия отдадох на театъра и киното. Време е да отстъпя мястото на по-младите. Настъпи време за последния спектакъл", разказа актьорът в интервю, дадено броени дни преди последното си излизане на сцена.

През своя творчески живот Трентинян е изиграл в театъра над 130 роли. В името на сцената през последните десетилетия той даже се отказа от много роли във филми на прочути режисьори. Театралната кариера на артиста беше прекъсната само през 2003 заради трагичната смърт на неговата дъщеря Мария, убита от певеца Бернар Канта. Трентинян не скрива, че тогава е искал да се самоубие и с голям труд се е заставил отново да се върне към професията на актьор.

На своето последно представление Трентинян наруши обичайния ход на спектакъла и подробно разказа на зрителите за своя живот и дългогодишно творчество, за жените, които е обичал.

Актьорът прочете и стихове на любимите поети, за които става дума в постановката. Той представи техните произведения в достатъчно мрачно настроение, но все пак завърши с весел и хумористичен текст, който разсмя публиката. Овациите в залата на малкия градски театър във Ван продължиха доста дълго.