Учениците от Математическата, Английската и СОУ за европейски езици сформираха челната тройка отличници на матурите след 12 клас. Средният успех на техните възпитаници от всички положени изпити прехвърля 5.00. Лидери са математиците с 5.35, следвани от връстниците си в Английската с 5.28 и Европейското училище с 5.02. На техния фон постижението на зрелостниците от професионалната гимназия в Бяла /слаб 2.99/ е най-малкото притеснително за образователната система в областта.
На 21 май бе първата задължителна матура - тази по български език, и на нея се явиха 1688 гимназисти в Русенско. Резултатът е 7 пълни шестици, 94 двойки и среден успех 4.20 - малко по-слаб от този за цялата страна, който е 4.28.
Два дни след това се проведе и втората матура, която можеше да е по избран от зрелостниците предмет. Най-много тази година предпочетоха биологията /516/, но средният успех остана под четворка - 3.97. По география  се явиха 456 випускници, но и там успехът е скромното 3.66. Третият най-предпочитан предмет в Русе е английският език и по него се оказа, че знанията са за 4.72.
Според статистиката четирима зрелостници са направили двойни максимални резултати, като са получили по две чисти шестици. Един от тях е в Английската, а трима в Математическата.
Общо в Русенска област проверяващите са написали 52 чисти шестици по различните предмети. 233 са работите, оценени под тройка, като най-много /88/ от тях са за зрелостниците, избрали като втора матура географията. Средният успех на всички училища в областта е добър 4.19, което запазва мястото на Русе в долната част на средното ниво в България.
По време на вчерашното представяне на резултатите от министъра на образованието проф.Анелия Клисарова бе отбелязано, че средният успех за страната се е запазил в същите граници от миналата година и е само с две стотни по-нисък. Най-добре са се представили отново учениците от област Кърджали /4.94/, а най-зле в Разград /3.99/.