С последните промени в цените на тока през август електроразпределителните дружества в България останаха без средства за инвестиции, каза днес във Варна Стефан Абаджиев, член на УС на "Енерго Про" АД.

Той уточни, че състоянието на мрежите в Североизточна България е по-лошо в сравнение с останалите части на страната. Заради липсата на свободни средства за инвестиции обаче рехабилитацията и модернизацията й са почти невъзможни, каза Абаджиев. Според него през тази зима дружеството ще има
възможност да овладява авариите, но през 2014 г. проблемът ще се задълбочи и прекъсванията на захранването ще бъдат по-чести и по-продължителни.

Ръководството на "Енерго Про" настоява за провеждането на широко обществено обсъждане на подготвяните промени в Закона за енергетиката, каза Абаджиев. Той посочи, че предложените нови текстове са в полза на потребителите и ще доведат до повече прозрачност в сферата на енергетиката. Едновременно с това обаче електроразпределителните дружества ще бъдат финансово натоварени, тъй като ще трябва да правят сериозни инвестиции, за да изпълнят новите законови изисквания, посочи Абаджиев.

Той уточни, че според експертите на дружеството, ако предложените промени в закона бъдат одобрени в настоящия си вид, разходите на "Енерго Про" ще се увеличат с между 50 и 70 милиона лева
годишно за допълнителни дейности, а инвестиционните вложения трябва да надхвърлят 300 милиона лева. По думите му преди гласуването на закона трябва да се обясни на всички българи за каква тежест става дума и дали ще се стигне до повишаване ценитена тока.

Абаджиев каза, че компанията е оптимизирала максимално разходите си. По думите му персоналът също е на минимум. Според него през тази зима протестиращи няма да хвърлят камъни по офисите на компанията, тъй като са проведени серия срещи и хората вече били наясно, че не компанията е виновна за високите сметки.

За предстоящия сезон Абаджиев отчете, че дружеството ще разполага с 397 аварийни екипа. Той допълни, че технологичният разход на компанията е 14.14 процента, но не посочи колко от тези проценти се дължат на кражби на ток.