Най-дълбоко пазените мъжки тайни свързани със суетата на силният пол ще бъдат разкрити в изложба в архитектурно етнографският комплекс Етъра край Габрово. Мъжката суетност в миналото не е било по малка от сегашната.

Изложбата представя градския мъж от новото време края на ХІХ и първите десетилетия на ХХ век в неговата естествена комуникативна среда – на улицата и в заведенията в бръснарницата, кафенето или кръчмата, шивашкия салон, фотото и др. Тя дава възможност на посетителя да се потопи виртуално в атмосферата на стария град, в романтиката на онези "мъжки времена", когато да си джентълмен или кавалер е въпрос най-вече на чест и достойнство, чиито герой е и Гошко Хубавеца от едноименната стара градска песен, казват от Етъра.

Посетителите от различните възрастови групи могат да се докоснат, запознаят или припомнят типично мъжките занаяти на бръснаря, шивача, кръчмаря, ваксаджията, различни интересни и позабравени мъжки принадлежности и аксесоари – дрехи, тоалетни принадлежности, ежедневни атрибути – бастун, броеница, чадър, табакера, лула, цигаре, часовник, дори жартиери и гамаши.

Мъжките суетности са от сбирката на Регионалният исторически музей Търговище. Те ще бъдат подредени на 16 Октомври /сряда/ от 11.30 ч. в изложбената зала на Архитектурно-етнографски комплекс "Етър".