Либийският министър-председател Али Зейдан е отвлечен на разсъмване от въоръжени лица и отведен в неизвестна посока, съобщи правителството.

"Ръководителят на преходния кабинет, Али Зейдан, е отведен в неизвестна посока по неизвестни причини от група" мъже, за които се смята, че са бивши бунтовници. Това съобщи правителството в кратко съобщение, качено на неговия сайт.

По-късно бивша бунтовническа групировка заяви, че е "арестувала" министър-председателя Али Зейдан, след като той беше заловен от въоръжени мъже в хотел в столицата Триполи.

Групировката, която по принцип се намира под контрола на министерствата на отбраната и вътрешните работи, заяви във Фейсбук, че е арестувала Зейдан "по заповед на прокуратурата".

 Като провал определи операцията на НАТО за свалянето на либийския диктатор Муамар Кадафи и нейните последствия председателят на комисията по външна политика на държавната дума Алексей Пушков, предаде РИА Новости.

Неговият коментар беше по повод отвличането на министър-председателя на Либия Али Зейдан в четвъртък сутринта от хотела в столицата Триполи, където живее. След като световните агенции разпространиха новината, че отговорност за похищението е поела групировката Оперативна клетка на либийските революционери /ОКЛР/, Пушков написа в блога си в Туитър: "Власт на военизираните групировки вместо власт на народа: в Либия "неизвестни" лица отвлякоха премиера по "неизвестни" причини и го откараха в "неизвестна посока... В НАТО се гордеят с операцията в Либия и я определят като успешна. Но там, на практика, в момента е налице "пряка въоръжена демокрация"".

Главният прокурор на Либия опроверга твърденията на ОКЛР, че бившите бунтовници "арестували" Зейдан по негова заповед. В либийската агенция ЛАНА пък се появи версията, че премиерът е задържан от управлението за борба с организираната престъпност.