Ако президентът насрочи избори в края на юли, технически е възможно това да се случи. Въпреки че няма физическо време да се направи хронограма и да се определят сроковете за организация на едни предсрочни избори. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.
За да бъдат проведени избори в края на юли, трябват промени в изборното законодателство. „Всичко е възможно. Парламентът може да промени сроковете“, коментира Томов.

Според него обаче провеждането на изборите е нереалистично от гледна точка на процедурата. „Не е ясно по какъв начин ще се стигне до избори. Едно служебно правителство трябва да изкара два месеца, да не говорим, че преди това 3 мандата трябва да се завъртят и да откажат“, посочи той.

„Само при пълен консенсус между институциите и политическите партии могат да се проведат избори през юли. Струва ми се, че ако имаше такъв, нямаше да се наложат предсрочни избори“, каза още Томов.

На въпрос дали ЦИК има ресурси за провеждане на избори в такъв кратък срок, той отговори: „Ще се намерят. Това не е най-фаталният проблем. Ще бъде трудно, но не невъзможно“. Томов изтъкна, че току-що са приключили едни избори, доскоро районните и секционните комисии още са работили. Според него обаче избори през юли е нереалистичен вариант.