Бургаският окръжен съд обяви за невинна Йона Колева - съпруга на айтоския общински съветник и собственик на търговска верига „Перла” Стоян Колев, за смъртта на 65-годишния Динчо Величков от град Българово, съобщава flagman.bg. Жената блъсна с „Мерцедеса” си колата на възрастния мъж на разклона за Българово на пътя Айтос-Бургас. Според обвинителния акт, тя е карала със скорост от 112 км/ч, навлязла е в насрещната лента. При катастрофата са ранени съпругата на Динчо - Стоянка и внучката му - Стела. Йоана Колева се отърва невредима. Тя беше обвинена в това, че е причинила по непредпазливост смъртта на Динчо, както и две тежки телесни повреди на съпругата му и три средни телесни повреди на внучката му.

Днес Колева се държа самоуверено в кулоарите на съда, като още преди да чуе решението каза: "Да се усмихна ли да ме снимате?", пише flagman.bg. След като чу оправдателната присъда, произнесена от съдия Събчо Събев, тя каза: "Не разбирате ли български, няма да коментирам?" на въпроса на наш репортер дали все още шофира кола и спокойна ли е на пътя. Поведението й с нищо не подсказваше, че чувства поне малко вина за катастрофата.

Според зетя на загиналия Динчо Величков - Петър Христов, днешното решение на съда ще бъде обжалвано пред Апелативен и евентуално пред Върховен съд. Той беше изумен, че дори няма условна присъда за Колева и тя се е отървала без каквото и да е наказание на този етап. "Далеч съм от мисълта, че някой ще вземе решение за ефективна присъда, но очаквах поне такава, която поне малко да се приближава до справедливостта.", каза той.

Роднините на убития мъж се готвят да се срещнат с близките на друг пострадал при катастрофа с член на сем. Колеви - съпругът Стоян Колев, който пък отнесе кола на магистрала "Тракия". "Ще направим, ако трябва организация от хора, пострадали от това семейство на пътя", каза Петър Христов. "Това, че в момента загубихме една битка, не означава, че губим войната", каза адвокатът на Петър Христов - Елица Буенова. Решението на магистратите днес може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.