Дейвид Маркъс, който ръководеше бързорастящия разплащателен бизнес на Ebay PayPal през последните две години, напуска фирмата, за да се присъедини към Facebook, предаде „Ройтерс“.

Той ще бъде част от екипа на Зукърбърг, занимаващ се с разработването и развитието на приложения за изпращане на съобщения. Този ход отговаря на опитите на Facebook да разшири позициите си в тази сфера, тъй като напоследък е изправен пред силни конкуренти като Snapchat и Line.

Привличането на Маркъс може също така да означава, че компанията се стреми да превърне услугите си за съобщения в платформа за транзакции, чрез която потребителите да купуват билети за концерти или да правят резервации, коментират експерти.

„Очаквам с нетърпение да си изцапам ръцете отново в опити да създам нещо ново и значимо“, написа Маркъс в своя LinkedIn профил. Той сподели, че е решил да се присъедини към Facebook след като изпълнителният директор Марк Зукърбърг „сподели завладяващата си визия за мобилните съобщения“.

В официално обръщение шефът на Ebay Джон Донахи заяви, че Маркъс оставя след себе си силен лидерски екип в PayPal, който е на път да изпълни прогнозата си за развитието на проекта през 2015 г.