Смятаният за отдавна загубен оригинал на филма на режисьора Орсън Уелс "Too Much Johnson" /1938/ преживя втора премиера на фестивал в италианския гр. Порденоне.

Ролките с лентата били случайно открити в хранилище за филми в този град, казва специалистът Паоло Черчи Усаи. Те били в учудващо добро състояние, макар да не били съхранявани при подходящите условия. Филмът за последен път е бил показван на големия екран през 60-те години на миналия век, след което в продължение на над три десетилетия следите му се губят.

Според експерти краткият филм, който е комедия, е на практика първата професионална кинотворба на Орсън Уелс. Остава пълна мистерия как лентата се е озовала в хранилището в Порденоне, въпреки че е известно, че майсторът е работил дълги години в Италия и Испания. "Твърде малко неща са известни, това е пълна мистерия", казва Усаи. След като намира уникалната лента, той се обръща за съдействие към филмовия институт Джордж Ийстман хаус в гр. Рочестър, щата Ню Йорк. Там материалът е обработен и възстановен почти в оригиналния си вид, т.е. става годен за излъчване.

Заради сензационното откритие и големия интерес на журналисти от цял свят, в Порденоне в петък ще има още две прожекции на "Too Much Johnson". По-късно през октомври филмът ще преживее втората си премиера и в Щатите.