В Турция от днес отпадна официално забраната жените-държавни служители, да носят забрадки според ислямските норми. Решението беше вкарано светкавично в сила – премиерът Реджеп Ердоган изрази на 30 септември намерението да отмени забраната, днес това вече е факт.

Ердоган, който оглавява управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ сам приветства реализирането на своята инициатива: "Отменихме една архаична норма, която беше против духа на републиката. Това е стъпка в посока към нормализиране. Мрачните времена си отиват. Жените, които носят забрадки, са пълноправни членове на републиката – както и тези, които не носят забрадки".

Жените на държавна служба /с изключение на тези в съд, прокуратура, полиция и армия/ вече могат ходят забрадени на работа. Представителите на мъжкия пол пък ще могат да си пуснат бради. Забраната върху тези два символа на ислямска набожност и благочестие беше наложена от бащата на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Макар мнозинството от населението в Турция да изповядва исляма, държавата е светска. Критиците на Ердоган аргументирано го критикуват за опитите му да ислямизира нацията.

Още с идването си на власт през 2002 г. ПСР обеща да премахне забраната за носене на забрадки. Първата стъпка беше отмяната й в университетите.