На Черния континент има 55 милиардери, като най-богатият мъж е нигерийският магнат Алико Данготе /20,2 млрд. долара/, сочи класацията на нигерийското сп. Венчърс. В класацията има и три дами.

Възможно е огласената класация на богаташи със звездни авоари да разбуни обществените духове поради огромната пропаст, разделяща бедни и богати в Африка. През април Световната банка констатира в свое проучване, че броят на хората на Черния континент, които живеят в крайна бедност, се е увеличил през последните три десетилетия от 205 млн. души на 414 милиона.

Броят на милиардерите в списъка на сп. Венчърс е над три пъти по-голям от публикуваната миналата година от сп. Форбс класация – в нея имаше само 16 имена. От нигерийското списание твърдят, че са открили повече богаташи, тъй като познават особеностите на Африка. Във Венчърс са пресметнали, че общото богатство на изброените 55 души е 143,88 млрд. долара или средно по 2,6 млрд. на човек. Челната тройка по брой богаташи в една страна е следната: Нигерия – 20 души, Република Южна Африка – 9, Египет – 8.

Най-богатата жена на Черния континент е нигерийката Фолоруншо Алакиджа, която е натрупала състояние от 7,3 млрд. долара в петролната промишленост. Тя е учила моден дизайн в Лондон и навремето е правила гардероба на Мариам Бабангида, покойната съпруга на управлявалия след преврат страната Ибрахим Бабангида. Тройката богати дами се допълва от най-голямата дъщеря на анголския президент Жозе Едуарду душ Сантуш – Исабел / тя е натрупала богатството си чрез усилен труд в сферата на инвестициите/ и Нгина Кенията, майката на кенийския президент Ухуру Кенията.

Най-богатият човек в Южна Африка е Алън Грей, чието лично състояние се измерва с 8,5 млрд. долара. "Този любимец на медиите контролира две инвестиционни компании, чиито активи общо възлизат на над 50 млрд. долара", допълва сп. Венчърс. И Свазиленд има свой представител в списъка – това е Натан Кирш, който е направил 3,6 млрд. долара от сделки с недвижими имоти.

Главният редактор на Венчърс Узо Ивеала казва пред предаване на Би Би Си, че числото 505 вероятно не отговаря на истината и че броят на милиардерите в Африка е по-голяма: "Разбирате ли, тук съществува навик да не тръбиш за богатството си, заради пропастта между бедни и богати. Ако кажеш, че имаш много пари, много хора ще те търсят за помощ. Така че повечето хора се въздържат да демонстрират благоденствие".