Фирмата "Уорли Парсънс" е обслужвала интересите на Москва в ущърб на българските. Това заяви ексдепутатът Иван Иванов от ДСБ.

Вчера НЕК съобщи, че е развалил скандалния договор с "Уорли Парсънс". Това стана година и половина след решението на парламента от 29 март 2012. Въпреки замразяването на проекта правителствата на Бойко Борисов и Марин Райков са продължили да плащат по 950 000 евро на месец за консултантски услуги. Поради тези тежки нарушения срещу собственика на "Риск инжинеринг" Богомил Манчев се води разследване и той е с парична гаранция от 1 милион лева. Повдигнати бяха обвинения и за длъжностно присвояване на 2 последни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров.

Иван Иванов представи копия от Търговския регистър на Руската федерация, според които на 31 август 2010 "Уорли Парсънс" учредява съвместно предприятие с "ИНТЕР РАО ЕЕС", в което държавната корпорация "Росатом" държи 42,5%. Съвместната компания с общ капитал 38 рубли има за цел общи инвестиции в енергийни проект в Източна Европа.

Това дава основания на ДСБ и Иван Иванов да твърдят, че от август 2010 "Уорли Парсънс" и "Атомстройекспорт" /дъщерна компания на "Росатом" за изграждането на АЕЦ по руски дизайн в чужбина – бел.ред./ са "свързани лица по смисъла на българския Търговски закон.

Според тях, "свързаната с руската страна "Уорли Парсънс" изпълнява както надзорни, така и оценителски функции по взаимоотношенията на НЕК с АСЕ, включително консултиране на българската страна по търговския арбитражен спор за 1 милиард евро".

Иванов заяви, че това "разкритие се прави сега, защото от ДСБ едва сега са стигнали до тези документи". Едновременно с това той призна, че всеки който желае може да се запознае с тях в руските регистри, защото те са открити. Според него българското финансово разузнаване е трябвало да знае тях. Иванов допуска, че тогавашният министър на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков вероятно не е знаел за тази обвързаност на "Уорли Парсънс".

Иванов смята, че документите могат да бъдат силен коз в арбитражното дело, заведено от руската страна за АЕЦ "Белене".

От ДСБ призовават прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело.