Трябва да се върне старият режим за пушене в заведенията. Ако падне забраната за тютюнопушене, трябва да има надписи пред заведенията и всеки да избира дали да влиза или не в подобни ресторанти. Това каза в сутрешния блок на БТВ икономистът Владимир Каролев.

Дебатът „за и против пушенето в заведенията" е абсолютно безсмислен в настоящата ситуация и се използва от политиците за отклоняването на вниманието на хората от реално важните теми, които би трябвало да интересуват населението, смята Каролев, още повече, ченяма спад в приходите на ресторантьорите заради забраната за пушене. Икономистът посъветва да се проверят доходите на заведенията през туристическия сезон, за да се види, че приходите им не само не са спаднали, а по-скоро са се увеличили. Ако има някакъв спад в приходите на заведенията, то със сигурност това не е заради тази забрана. Натискът за отпадането на забраната за пушене в заведенията по-скоро идва от вносителите на цигари, а не толкова от самите ресторантьори, заяви Каролев.

Аз силно мразя две неща - забраните, особено когато са от държавата, но пък също мразя много и пушенето и цигарения дим. Аз съм с контактни лещи и след определен период от време не мога да стоя в подобно помещение по физически причини. С тази си лична позиция и признания икономистът Георги Ганев коментира от своя страна темата за евентуално връщане на възможността да се пуши в затворени заведения.

Според икономиста миналата година с пълната забрана за тютюнопушене в заведенията е било избрано по-малкото зло в този казус. Няма смисъл сега да се връщаме към другото лошо решение, смята той.

Моята интуиция е, че зад недоволството стоят тютюнопроизводителните компании, а не толкова самите ресторантьори, защото това, което наистина е спаднало в този момент са късовете цигари, които те произвеждат, подкрепи тезата на Каролев Георги Ганев.

Що се отнася до обсъжданията за увеличаване на минималната работна заплата на 340 лева, за което настояват синдикатите и което получи предварителното одобрение на социалния министър Хасан Адемов, икономистите смятат, че темата се използва за прокарването на различни икономически интереси и че когато тя се въвежда като политика, става инструмент в ръцете на големите работодатели и синдикатите.

Когато се увеличава минималната работна заплата, това помага за унищожаването на малкия и среден бизнес, заяви Георги Ганев.

Такава заплата, ако човек не е болен и не може да работи, трябва да се дава при две ситуации - ако на дадения човек не му се работи или не е образован. Държавата трябва да стимулира хората да работят, заключи Владимир Каролев.

Неправителствени организации ще протестират пред централата на БСП заради намерението на социалистите да разрешат отново пушенето на закрито.

Предстои парламентарната група на БСП да реши дали да внесе проектозакон, който да отмени пълната забрана за тютюнопушене в заведенията.

Идеята предизвика разнопосочни мнения сред социалистите. Срещу либерализирането на режима се обяви и министърът на здравеопазването Таня Андреева. За противниците на цигарения дим отмяната на забраната за пушене би било крачка назад. Привържениците й пък вярват, че това ще намали загубите на ресторантьорския бизнес у нас.