Президентът Росен плевнелиев категорично заяви, че "ако се тръгне към каквото и да е било връщане на стария режим за тютюнопушене в заведенията" като президент ще се противопостави и ще наложи вето.

"Не мога по никакъв начин да поставя като аргументи, от една страна здравето на нацията и от друга страна изискванията на един или друг бранш. Здравето на нацията на мен ми е важно. Режимът, който беше постигнат, е въведен в много европейски държави - той е ясен, категоричен и дългосрочно правилен и се надявам да не отстъпим от тази позиция", каза още президентът.

Държавният глава коментира и дали е необходимо свикването на КСНС. "Военният министър Ангел Найденов посочи, че има основание за КСНС, но същевременно каза, че няма смисъл да се свиква Съветът за сигурност към Министерски съвет, малко странно е това изявление. Нека да направим голямата разлика, КСНС е консултативен орган, а Съветът за сигурност към МС е изпълнителен орган, там ревизират плановете, там се взимат важните решения".

„Много е важно изпълнителната власт и парламентът да подадат сигналите към мен, че имаме готовност да дебатираме по продължаването на реформата в сектор Сигурност, в пакет, а не на парче", поясни държавният глава.

"Аз ще се възползвам от това право, когато дойде подходящият момент", заяви Плевнелиев.

„Президентът има инициативата за КСНС. Когато той прецени, ще го свика веднага, но аз не искам този КСНС да бъде една говорилня", подчерта той.

„Военният министър посочи, че има основание за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност, същевременно каза, че няма смисъл да се свиква Съветът по сигурността към Министерски съвет. Малко странно е това изявление", заяви държавният глава.

Президентът участва в откриването на първата Международната конференция на автомобилната промишленост в България, която се провежда в София. Очаквайте подробности.