До 5 години броят на заетите в автомобилния сектор в България ще се удвои до 30 000, прогнозира президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава участва в откриването на първата Международната конференция на автомобилната промишленост в България, която се провежда в София. В сектора в момента работят над 15 000 души, напомни държавният глава. Данните показват, че над 140 компании в автомобилната индустрия работят в България и имат оборот от над 3 милиарда лева. Можем и ще докажем, че България може да е стратегически център за този сектор за региона, подчерта Плевнелиев.

Президентът призова българките университети и техникуми да предлагат специалности, подготвящи специалисти в автомобилната индустрия, както и специалисти в поддръжката и ремонта на транспортна техника. От правителството и парламента пък той поиска да побързат с Закона за средното професионално образование, който ще въведе дуалната система в България.

Автомобилната индустрия има ключово значение за всички нас, това е една стратегическа индустрия. ЕС е най-големият производител на автомобили в света. Това е секторът с най-големи инвестиции за развойна дейност. Щастлив съм, че настъпи моментът България да заема своето достойно място в глобалната продуктова верига, каза още държавният глава.

Развитието на автомобилната индустрия у нас е дългосрочно стратегическо решение. Автомобилната индустрия развива човешкия капитал на всяка една държава и помага да се впрегне експертният потенциал, подчерта той. Нека не забравяме, че през 80-те години беше една от 30-те най-индустриално развити държави на планетата, добави още Плевнелиев.