33-годишен зам.-шеф по сигурността към Централна кооперативна банка бе осъден условно вчера за рекет на касиерката в русенския клон, придружен с принудителното й затваряне в стая. В основата на престъплението са изчезнали мистериозно 50 000 лева от трезора.
Банковата сага започва в края на 2008 година. На 12 декември в ЦКБ идват одитори от централата и при ревизията се установява липсата на 50 000 лева. Касиерката отрича да има нещо общо с изчезването на крупната сума. Според обвинението дни по-късно Милен Кънчев дошъл от Варна в банковия клон в Русе с други служители по сигурността и се опитал да сплаши и принуди жената да подпише запис на заповед за изчезналата сума. Цяла нощ касиерката изкарала затворена в офиса на главната счетоводителка, като непрекъснато била убеждавана да се обади на близки да донесат парите на ръка или да подпише документа, с който да се задължи да ги върне до седмица.
В хода на заседанията по делото след редица отлагания се установи, че парите наистина са присвоени от касиерката и съдът я задължи да ги възстанови. А вчера състав на Окръжния съд даде на Милен Кънчев година и половина затвор с четиригодишен изпитателен срок за отвличане на касиерката. По предната присъда за изнудване Кънчев има присъда от три години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и глоба от 3000 лева, така че в сила остава по-голямото наказание.