Върховният административен съд потвърди избора ни за изпълнител на разширението на бул. „Тутракан“, съобщи вчера кметът Пламен Стоилов. Това е обединението „Русе инфра“, в което участват две русенски фирми - нашумелите „Крис груп“ и „Пътинженеринг“ плюс варненската „Инжконсултпроект“.
След 6 месеца обжалване от конкурентния дупнишки консорциум „Мегапроект-Русе“ първо в антимонополната комисия, после пред върховните магистрати, разширяването на булеварда вече има зелена улица.  До седмица ще подпишем договора с изпълнителя, след което ще започнат едновременно проектирането и подготовката за строителството, заяви кметът Стоилов. Той се надява до края на годината да бъде направена първа копка, а през пролетта да се разгърнат и същинските строителни дейности.
Притиснати сме от времето, защото до края на 2014 година трябва не само да сме приключили проекта, но и да се разплатим, коментира кметът. Общината обаче имала готовност да тегли кредит.
Строителните разрешения за бул. „Тутракан“ вече са издадени, така че поне относно тези процедури няма да има бавене. Приключили са и отчуждителните процедури по трасето. През зимния период булевардът няма да бъде затварян, така че до фирмите в този район ще има нормален достъп.
Сигурно е, че залата за бадминтон до Захарна фабрика ще бъде съборена, а спортният клуб ще бъде компенсиран с място за тренировки в комплекс „Дунав“. За да се случи това, има нужда от ремонт, но ние ще помагаме, така че до събарянето, той да е приключил, каза кметът.
Проектът за реконструкция на бул. „Тутракан“ е за 9,3 млн. лева и се реализира по програмата за трансгранично сътрудничество. След завършването му пътят ще бъде 4-лентов.
Тогава обаче тапата под тесния жп мост по пътя за Силистра ще стане още по-голям проблем. За премахването й има готов проект, но финансиране още не е осигурено. За тази цел са нужни 6 млн. лева и макар че лобирането за тях започна още при правителството на Бойко Борисов, гаранция, че държавата ще ги отпусне, все още няма. Мостът е на „Железопътна инфраструктура“, а държавните железници отдавна нямат пари за инвестиции.