Мнението на земеделските производители е, че този мораториум за продажба на земеделски земи на чужденци трябва да се удължи и ще се поиска налагането му до 2020 г., заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков по бТВ.

Според Греков никой не иска да купува по 2 дка земя, но ако искаме мораториум, трябва да се поиска съгласието от всички държави-членове в ЕС. Това е много тежък процес, но трябва да дадем възможност да се окрупни земята. Земята в Европа е много по-скъпа, а нашите доходи са много по-ниски от техните.

Дейността по охраната на язовирите и от наводнения е държавна дейност. Дружеството "Напоителни системи" е доведено до фалит, каза той по повод скандалите в "Напоителни системи". Служителите не са получили заплатите си за 2 месеца. Дължат се около 2 млн. на ЕРП-тата. Задълженията възлизат на около 22 млн. лв. общо. Тези пари няма откъде да дойдат. Дейността е много важна и поне пари за заплати биха могли да се намерят, но сметките на дружеството са блокирани от кредиторите. За ваденето на тръбите са дадени 4 млн. и половина, платени от дружеството а от скрапа са получени около 2.5 млн. лв. 1 метър тръби тежат един тон. Продадени са 15 тона тръби.

В края на юни тази година министър Димитър Греков спря всякакви разпоредителни сделки със собственост на "Напоителни системи". През 2012 и 2013 година в бюджета на МЗХ не бяха предвидени средства за "Напоителни системи" и дружеството не е получило нито през миналата година, нито през тази финансиране от министерството, въпреки че извършва важни за страната дейности, обясниха през месец юни.

Софийска районна прокуратура (СРП) е повдигнала обвинения на изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД - Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, съобщиха днес от прокуратурата. То е за извършено престъпление по чл. 220 ал.2 вр ал.1 вр чл.20 от НК (съзнателно сключване на неизгодна сделка), като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи. Ганчев, Харизанов и Чеглайски са задържани до 72 часа от СРП - за осигуряването им пред съда за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

"В МЗХ се търсят хора, които са професионалисти. В областните дирекции хората са добри специалисти. Има служители, които работят и няма голям натиск от политическите партии за назначаване на хора. Работата е много специфична. Още с влизането в МЗХ голяма част от "калинките" напуснаха, но има служители с няколко квалификации и магистратури. Хората желаят да работят сериозно. Всеки експерт е добре дошъл", отговори Греков на въпроса дали има много желаещи, които искат да работят в МЗХ.

Субсидиите за земеделските производители никога не достигат, защото технологиите се менят много бързо. Всички искат парите да идват много по-бързо, МЗХ също иска това. През януари ще получат цялата сума всички земеделски производители с редовни данни. Тези пари ще ги има в бюджета. Тези пари ще се върнат в Европа, каза още министърът.

Диалогът със земеделските производители трябва да бъде конкретни точен – да се види кое е възможно и кое не е. Греков бе категоричен, че България е земеделска страна и трябва да се даде шанс на производителите. Има региони , в които до 50% от хората се заминават със земеделия. Трябва да се обърне внимание на ефективността и заетостта. Тези хора трябва да получават добър доход. Някои от отраслите не са ефективни. Земеделските производители трябва и сами да предлагат своите продукции като направят организация за това. Има много богати хора, които се занимават със земеделие и печелят от това. Въпросът е, че трябва да има икономичност и печалба. Има и хора, които печелят от магданоз.

Относно стандартите въведени от предшественика си, Греков каза, че стандарти трябва да има и стандартизацията трябва да се подкрепя. Гражданинът трябва да има гаранции за качеството на продуктите. Тези стандарти трябва да се разширяват и контролират. "Китай е огромен пазар, който откриваме и те имат интерес към типичните ни продукти, както и към биопродуктите. Инвестициите са в процес на договаряне. Има интерес и към износа на тютюн", заключи министърът.