"НЕК" ЕАД развали по право скандалния договор с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД.

Решението е взето във връзка с Решение № 250 на Министерски съвет на и Решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора. Архитект – инженерът е уведомен за решението на "НЕК" ЕАД.

След встъпването си в длъжност, новото ръководство на "НЕК" ЕАД върна на изпълнителя (архитект-инженера) всички получени фактури, издадени от самия него. Те са 4 (четири) на обща стойност 5 349 363, 6 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи.

През последните седмици Прокуратурата проведе няколко мащабни операции по повод неправомерното изплащане на 950 000 евро всеки месец след официалното спиране на проекта за АЕЦ "Белене". Плащанията са извършвани когато министър на икономиката и енергетиката е Делян Добрев в кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от служебния кабинет с премиер Марин Райков.

В края на миналата седмица срещу собственика на "Риск Инжинеринг" Богомил Манчев бе поискана рекордната за страната ни парична гаранция от 1 млн. лева.