Недобросъвестен адвокат измами клиент и обърка целия му живот, разказва репортаж на Нова телевизия. Доверителят - Албена Тушева, е подписала запис на заповед без да обърне внимание за подвеждането. Юристката Нина Чернева на няколко пъти е била лишавана от право да практикува професията си, но максималният законов срок е 5 години извън професията.
Според Албена, проблемите й започнали в деня, в който станала клиент на адвокат Нина Чернева. В момента имотът и сметките й са запорирани. Тя безуспешно обжалва иск от частен съдебен изпълнител в размер на над 14 хил. лева. "Толкова е страшно - да не можеш да помогнеш на децата си, на баща си, който умира", разказа пред сълзи потърпевшата.

Нина Чернева е била адвокат на Албена по бракоразводното й дело. Преди развода Албена и бившият й вече съпруг решили да продадат имота си и да си разделят парите. Обещали на адвокат Чернева 10 хил. лева комисионна, ако успее да намери клиент.

„Уговорката беше следната - при продажба на имота, тя ще си получи тази комисионна. В документите, които ми е представила като неин пълномощник, тя обаче вмъкнала записна заповед, без да разбера, в която аз се задължавам в срок от една седмица да й заплатя тази сума”, разказва Албена. Клиентката разбрала за това, едва когато сама намерила купувач за имота си. Тогава открила, че същият този имот е запориран, защото адвокат Чернева, на която дотогава вярвала, е подала жалба срещу нея.

Адвокат Нина Чернева коментира следното: "„Аз изобщо не отговарям на такива въпроси. Просто не желая да говоря. Няма какво да се обяснява. Има решение на съд и просто това е. Дотук!”

Това не е първият абсурден казус, в който участва същият адвокат. Нина Чернева е поискала хиляди левове обезщетение от Българския зъболекарски съюз. Жалбата й била за нанесени физически и морални щети след като ходила на зъболекар. Първоначално Чернева поискала 4 хил. лева, а впоследствие - още толкова.

„Освен морална обида, тук става дума и за изнудване с цел материално облагодетелстване. В крайна сметка се стигна до една ситуация, в която ние обединихме усилия заедно с колегата д-р Моллова и бяха предприети законови стъпки, които доказаха своята правота”, обясни председателят на Българския лекарски съюз - д-р Борислав Миланов.

Като резултат Нина Чернева била лишена от правото да упражнява адвокатската професия за 5 години. „Този случай е изключително тежък. Нарушенията, които тази колежка извършва, са системни. Има две такива наказания от по 3 месеца лишаване от право да упражнява адвокатска професия, които са влезли в сила и още едно наказание за една година. Последното, което наложи Дисциплинарният съд на Софийската адвокатска колегия, е 5 години”, обясни председателят на Дисциплинарния съд при Софийската адвокатска колегия /САК/ – Людмил Рангелов.

Това е максимумът, който законът позволява, обясняват от Адвокатската колегия. Албена обаче нямала успеха на Зъболекарския съюз. Нейната борба срещу Чернева продължава. Въпреки че от Колегията определят случая като измама, имотът и сметките на Албена все още са запорирани, а парите, които Нина Чернева иска от нея, са вече над 14 хил. лева с лихвите. Сума, която жената няма откъде да вземе. „Смятам да заведа дело в Страсбург и да осъдя цялата правна система!”, категорична е измамената Албена.