Все още не е ясно дали догодина ще бъдат увеличени заплатите на бюджетните служители. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че се обсъждат няколко варианта. "Едната вероятност е на този етап от началото на годината да няма нови размери на работните заплати. Другата възможност е, както предлага КНСБ, 10%, но това на този етап е трудно постижимо. Третата опция е 5% в началото на годината, другата възможност е от средата на годината. Тези, които работят в Спешната помощ, там Министерство на здравеопазването търси възможности за по-различни нива, но не искам да коментирам други сфери", каза Адемов.

Партиите, подкрепящи правителството, са съгласни догодина майките с деца от една до две години да получават месечно по 340 лева, има и вариант детските добавки да бъдат увеличени с пет лева, посочи социалният министър.

"От 35 на 40 лева, но там подоходният критерий от 350 лева е единият вариант, а другият вариант е с подоходен критерии от 400 лева", обясни той,.

Има и предложение таванът на пенсиите да се запази за всички. "Министерство на финансите предлага да има ограничение 35% от максималния осигурителен доход, включително и за новоотпуснатите пенсии", съобщи Адемов.

Максималният осигурителен доход ще се увеличи с 200 лева, което ще гарантира максимум 840 лева пенсия. Останалите ще бъдат индексирани по швейцарското правило. Индексацията на всички пенсии по швейцарското правило през следващата година ще формира ръст от около 3%. "Аз разбирам притесненията, че тези 3% са унизително ниски. Аз знам, че очакванията са много по-високи, но нека на първо място да въведем принципа и от там нататък да се опитаме да вземаме и други решения, включително такива, каквито са вземани през годините. Пак повтарям, златното швейцарско правило, въведено като принцип, е нещо добро", смята министърът.

Според него, на този етап не може да мисли по предложението на КНСБ за увеличение на осигурителната вноска. Той коментира също, че през този отоплителен сезон няма да се променя размерът на енергийните помощи.