Прокуратурата за борба с корупцията повдигна обвинение срещу румънския вицепремиер Ливиу Драгнеа от Социалдемократическата партия по дело за изборна измама по време на референдума за сваляне на президента през 2012 г.

Драгнеа, който беше генерален секретар на Социалдемократическата партия по онова време, е обвинен, че е "използвал влиянието и властта си в партията, за да получи неуместни изборни ползи". Според прокурорите той "координирал сложен механизъм, замесвайки в него много хора, върху които имал влияние, с цел промяна на резултатите относно участието във вота". За валидността на референдума беше необходим определен минимален процент на участие.

Управляващата лявоцентристка коалиция, Социаллибералният съюз, в която влизат Социалдемократическата партия, Национално-либералната партия и Консервативната партия, опитаха да постигнат отстраняването от власт на дясноцентристкия им опонент, президента Траян Бъсеску по време на референдум на 29 юли 2012 г.

За целта на референдума трябваше да участват повече от 50% от имащите право на глас. Драгнеа наредил на свои приближени в партията да "направят всичко възможно, включително нарушавайки закона", за постигането на този процент. Според прокуратурата Драгнеа "координирал сложна информационна система" за получаването в реално време на данните за участие в референдума през целия ден и така опитал да промени тенденцията в избирателните секции.

Още 74 души ще бъдат съдени по делото, сред които местни представители на Социалдемократическата партия и членове на избирателни комисии, които трябвало да гарантират доброто провеждане на референдума. Драгнеа отхвърли обвиненията на прокуратурата и заяви, че няма да подава оставка. Премиерът Виктор Понта изрази убеденост, че съдиите ще установят, че обвиненията са 100% политически и заяви, че държавният глава стои зад тях.