Броят на децата и младежите на възраст от 15 до 20 години, които се друсат с амфетамини и марихуана, е скочил тройно за последните три години, съобщи управителят на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева.
Основание за този извод дават цифрите от направените консултации на зависими от дрогата. За 2012 година са били консултирани 484 младежи. На следващата година те вече са били 1246, а за първите пет месеца на тази година през Дневния център на диспансера са минали 800 момчета и момичета, които са търсили помощ за отказване на наркотиците.
Амфетамините масово се правят в домашни условия и се продават по левче дозата, допълни началникът на мъжко отделение д-р Пламен Панайотов. Химичните вещества, необходими за производството на синтетичните наркотици, се продават свободно, други са сравнително достъпни. При смесване се получава амфетамин, който при вдишване действа като наркотик.
Някои производители са се специализирали толкова много, че дневно могат да изкарат до 5 кила от тази дрога, обясни началникът на Дневния център д-р Станислав Иванов. По думите му амфетамини се произвеждат и на прах за смъркане, който се продава свободно по дискотеките и в комбинация с алкохола прави младежите неуправляеми. Един от страничните ефекти на тази дрога е силното раздразнение на кожата, което кара дрогираните да се чешат до кръв, за да отстранят фантомното усещане, че ги лазят буболечки. Миналата седмица полицейски патрул е закарал в отделението 22-годишен, който буквално си свалил кожата от ръцете, за да се избави от неудържимия сърбеж. Наред с него бил докаран и 24-годишен, който пък под въздействието на синтетична дрога нападал хора по улиците.
В момента двамата са добре, но щом излязат от отделението, най-вероятно пак ще се друсат и отново ще се наложи да ги приберем за лечение, уточни д-р Матева.
Тревожна е тенденцията при марихуаната. Тя изкушава главно деца на 15-16 години, но напоследък и към нея посягат и хлапета на по 13-14 години. За такъв случай „Утро“ писа през ноември, когато осмокласник от училище в „Здравец Изток“ си дръпна няколко пъти от саска и припадна до оградата на школото.
Страната ни е на трето място в света по употреба на амфетамини и марихуана в училищата, което е нещо ужасяващо, посочи д-р Матева. И обясни, че през 2008 година общината е правила анкета с 25 000 учащи. Резултатите от нея показали, че 50% се дрогират с марихуана, а други 30% с амфетамини. Като причини за употребата им са посочени прилив на енергия, освобождаване по време на купон и справяне с лошото настроение, но има и такива, които разчитат на наркотиците за отслабване и за засилване на сексуалността. Предстои да се направи ново изследване, при което учениците наркомани ще са повече, прогнозира управителят на Психодиспансера.