Тревожни са резултатите от проведените през миналата седмица две операции за повишаване на сигурността по пътищата. Това е обобщението на ст.инспектор Стилиян Станев от сектор „Пътна полиция“ в Областната дирекция на МВР.
Първата акция беше проведена от вторник до петък по разпореждане на директора на ОДМВР Мирослав Дамянов и заради дадените две жертви в зачестилите инциденти с мотоциклети. На проверените през това време 23 мотористи са съставени 2 акта за висока скорост, а трима са глобени с фиш.
При втората, в чийто фокус бяха колите и джиповете, са проверени 460 автомобила с над 520 човека в тях. Съставени са 74 акта и 211 фиша. Чрез видеоконтрола са установени 29 нарушения ограниченията на скоростта; връчени са 52 електронни фиша за такива нарушения.
Разпоредената от МВР операция за откриване на пияни и дрогирани шофьори и за спазване на ограниченията и дистанцията при движение приключи в неделя вечерта и резултатите от нея ще бъдат докладвани в ГД „Национална полиция“, а оттам ще бъдат съобщени на медиите, уточни Станев.
Резултатите от първото шестмесечие на тази година показват, че пътнотранспортната обстановка в Русенска област се е утежнила, но тежките произшествия са намалели, посочи Станев. Регистрирани са 487 катастрофи. 146 от тях са тежки и в тях са загинали 13 човека, а 192 са ранени. В сравнение със същия период на миналата година катастрофите са се увеличили с 27, тежките - с 18, ранените - с 39, а загиналите - с трима. Основната причина е увеличеният трафик на тирове по пътя Бяла-Русе, които от 1600-1800 на денонощие за първите шест месеца на миналата година са се увеличили над два пъти е сега тежките камиони са средно 4000 за 24 часа. Драстичният скок се дължи на войната в Украйна и промяна на маршрутите на много чуждестранни превочвачи, които преди не са минавали през България и респективно през Русе.