Издирваният вече осем дни 29-годишен моряк от екипажа на кораб „Инерт 10“, собственост на фирма за драгиране на реката, още не е открит. Два екипа водолази от Горна Оряховица и Велико Търново претърсваха реката около км 499, където младият мъж е скочил от борда на кораба на 23 юни вечерта, но без резултат. Открити са само спасителната жилетка и професионалния пояс от оборудването на кораба, с които Благовест е скочил в реката. Те са били намерени от близките му, които са предприели собствено паралелно издирване. Бил е определен район за претърсване, но водолазите са отказали да се гмуркат отново, тъй като мястото е много опасно. По тази причина екипът от Варна, който се включи вчера, е поставил категорично условие да бъде подсигурен катер на Гранична полиция. Извършени са претърсвания и с лодки и моторни катери в района, където са открити жилетката и поясът. Има съмнения, че е възможно тялото да е заклещено под шлеп, но това тепърва ще се установява.
На 23 юни в 18.20 часа граждани видели от брега под хижа „Приста“, че мъж със сигнална жилетка и спасителен пояс скача във водата от борда на закотвен за понтон на км 499 кораб. На следващия ден брат му, притеснен, че Благовест не се е прибрал вечерта, подава сигнал на тел.112. Инцидентът е потвърден и от записите на камери в района, след което започва издирване с катер на Гранична полиция. След като няма резултат, са уведомени румънските власти, повикани са и водолази от Търново, които вчера бяха сменени с морски екип от Варна.
Установено е, че Благовест е оставил документите, дрехите и мобилния си телефон в каютата си на кораба и е скочил по бански в реката, оборудван с пояс и жилетка. Намерената жилетка е била разкопчана, а по нея и пояса не са открити следи от допир до кораб, лодка или до голяма риба. Според работещите по случая това подсказва, че Благовест сам се е освободил от спасителните вещи. Не е ясно обаче дали това е станало във водата и заедно с пояса е била изхвърлена на брега от течението, или се е случило нещо друго.
Издирването ще продължи и около островите по Дунава в района.