Заради конкуренцията на пазара не се очакват съществени промени в цената на „Гражданска отговорност” до края на годината, твърдят застрахователи. Но се наблюдава все по-тясно сегментиране на пазара и поскъпване на задължителната полица за определени групи водачи.Такъв е случаят със собствениците на над 4 превозни средства. За тях цената на „Гражданска отговорност” е с 500% по-висока става ясно от офертите на дружествата, публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

Още през лятото някои застрахователни компании пък повишиха цените за шофьорите от Видин, Силистра и Русе. Това се дължи на проблемите с т. нар. румънски застраховки, обясниха от бранша.

Традиционно в тези градове полицата струва повече, защото коли с български регистрационни номера и застраховани у нас масово се карат от водачи в Румъния. Така рискът е по-голям, а и при инциденти обезщетенията са по-солени.

Младите шофьори също плащат по-солено за „Гражданска отговорност”. Например в някои компании водачите до 25 години трябва да платят около 520 лв. за полицата. Това важи за автомобили с обем на двигателя между 1600 и 1800 кубика. Цената на застраховката може да достигне дори 780 лв., ако става въпрос за мощни джипове с обем на двигателя над 2500 кубика.

Други застрахователи повишават цената със 100% за водачи до 30 години. Някои компании пък продават застраховката с надценка от 25 на сто за шофьори, които карат колата си по-малко от година.

Често цената скача и ако водачът е причинил пътнотранспортно произшествие през последните 3 години. За сметка на това обаче съвестните водачи могат да ползват отстъпки.