Британските финансови компании проявяват невиждан от близо 17 години оптимизъм, разкрива проучване на CBI/PwC. Едва 6% от анкетираните мениджъри очакват ситуацията в сектора да се влоши, срещу 59 на сто, предвиждащи подобряване. Разликата от 53% е най-убедителното надмощие на оптимистите от декември 1996 г. насам.Добрата новина е, че по-голямата част от респондентите очакват да разкрият нови работни места през следващите три месеца. За съжаление обаче, темпото на наемане на персонал ще е по-скромно, отколкото през предходното тримесечие, когато заетостта в бранша скочи с най-убедителното си темпо от септември 2007 г. – 24%.

Въпреки че гледат ведро напред, 32% от фирмите отчитат, че бизнесът им в момента е в дупка. Причината се крие в отлива на корпоративни клиенти от чужбина, както и от промишлеността и търговията, където се регистрира спад от 18%.

Все пак, 51% от респондентите са убедени, че до края на годината ще настъпи оживление.

Затягащите се регулации продължават да са най-тежкият фактор, подтискащ развитието на сектора. Според 71% от анкетираните, увеличаващите се разходи по покриване на новите изисквания вероятно ще намалят ръста на печалбите им.