Ако електромер бъде манипулиран или просто не измерва точно поради технически причини, клиентът ще плаща близо четири пъти по-ниска цена отколкото, ако потребяваната от него енергия се измерва и плаща коректно.
Това ще се случи, ако бъде приет ценовия доклад на ДКЕВР за регулационния период 1 юли 2014 - 31 юни 2015 г. в сегашния му вид, съобщи на пресконференция днес ръководството на ЕВН.
В доклада на регулатора е предвидена цена за технологичен разход от 30 лв. на мегават час, която е най-ниската цена от производител - тази от АЕЦ "Козлодуй", коментира Илина Стефанова, директор "Регулационен мениджмънт" в компанията.
В същото време пазарната цена на енергията е около 75 лв. за мегаватчас. Това се прави от ДКЕВР, за да се задържи ниска цената за пренос на енергия, тъй като цената за технологичния разход се калкулира към нея, обясни мениджърът. Това обаче изкривява пазара, подчерта Стефанова.
От ЕВН дадоха конкретен пример с техен клиент от Свиленград, който е бил хванат в кражба на електроенергия. Той е консумирал 967 киловатчаса и ако тази енергия е била измерена коректно, той ще трябва да плати 111,69 лв. без ДДС.
Според новия механизъм, предложен от ДКЕВР обаче тази енергия, включена от ЕВН като технологичен разход, ще трябва да се калкулира на стойност 29,01 лв. Какъв сигнал ще даде това на потребителите, запитаха от дружеството.
Не вярваме, че ДКЕВР иска да стимулира кражбите на електроенергия, но се получава точно това, заяви Гочо Чемширов, член на УС на ЕВН България.
Йорг Золфелнер, председател на УС на ЕВН България, заяви, че това би могло да се приеме като неправомерна държавна помощ спрямо разпределителните дружества, защото всеки клиент на свободния пазар плаща по-висока цена за енергията.
На въпрос дали дружеството смята да сезира КЗК за това, Золфелнер заяви - " Не ние, клиентите ще го направят, ако това бъде прието". Той добави, че натискането по този начин надолу на цената на мрежовата услуга пренос ще допринесе за още по-шоково увеличение на цената на електроенергията, когато има пълно либерализиране на пазара.
Днес на закрито заседание се очаква ДКЕВР да приеме проекторешение за цените от новия регулаторен период. Това проекторешение ще бъде обсъдено на закрита за медиите среща с представители на дружествата в сектора на 9 юни.