Министърът на финансите Джейкъб Лю призова републиканците в Конгреса да вдигнат безусловно тавана на дълга преди крайната дата 17 октомври.

След 17 октомври няма да можем повече да заемаме. Конгресът си играе с огъня. Ако не вдигнат лимита на дълга, ще разполагаме с много малко време, заяви той по Си Ен Ен.

Тогава резервите на трезора ще са едва около 30 милиарда долара, докато нетните разходи понякога са 50-60 милиарда на ден, посочи той.

Никога не сме стигали дотам САЩ да функционират без възможността да заемат. Това е много опасно. Това е безотговорно, защото истината е, че не съществува добър избор, ако вече няма да можем да заемаме и не разполагаме с ликвидности. Това би означавало, че за пръв път от 1789 г. САЩ няма да плащат сметките си заради политическо решение, обясни Джейкъл Лю.

На въпрос относно възможността за едностранно решение на президента Барак Обама, за да се избегне дефолт по плащанията, Лю отговори, че президентът няма властта да действа по този начин. Президентът се допита до юристите си и това е заключението.

Посланието на президента е ясно: Конгресът трябва да си свърши работата. Трябва те (конгресмените) отново да отворят федералната държава. Те трябва да направят така, че да си плащаме сметките. А след това трябва да преговаряме, добави той.

Федералното правителство отчасти не функционира от вторник, тъй като членовете на Конгреса не успяват да постигнат съгласие по бюджета за 2014 финансова година.

Единствен Конгресът може да вдигне законната граница на дълга, за да позволи на трезора за продължи да заема, за да финансира работата на американската федерална държава. Барак Обама обаче отказва да преговаря с републиканците вдигането на тавана да бъде съчетано с дългосрочен план за намаляване на дефицита.