Сирийският президент Башар ал Асад отрече неговите сили да са използвали химическо оръжие, но призна, че е допуснал грешки. Той критикува Запада, че доверието е по-високо към "Ал Кайда", отколкото към Сирия, в интервю за Шпигел.


"Не сме използвали химическо оръжие. Това е лъжа. И образът на убиец на собствения си народ, който ми приписвате, също е неверен", увери в интервюто Асад.

Той призна, че определени лица от управлението му са допускали персонални грешки. „Всички правим грешки. И президентът допуска грешки. Никой не може да каже: „Те носят сто процента от вината, а ние - нула". Има нюанси на сивото. Ние нямаме друга възможност, освен да вярваме в нашата победа", изтъкна Асад, като допълни, че не се страхува за себе си.

Той изрази готовност да сътрудничи тясно с инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които започнаха тази седмица работа в Сирия по подготовката за унищожаването на химическия арсенал на режима на Асад. "Не вярвам, че може да бъде договорен мир с въоръжените опозиционни групи", каза той.

Асад планира провеждането на нови избори преди август, 2014г., когато приключва неговият мандат. Той посочи, че все още не е решил дали да се кандидатира за преизбиране на президентските избори.


"Смятам, че Западът има по-голямо доверие на „Ал Кайда", отколкото на мен. А Барак Обама няма какво повече да предложи, освен лъжи", коментира Асад.

Лидерът определи руснаците като „истински приятели", които „разбират, много по-добре това, което наистина се случва в Сирия", и призна, че сирийската армия си сътрудничи с „Хизбулла" в битките по границата с Ливан.
В интервюто той отправя покана към Германия да стане посредник при регулирането на сирийския конфликт. Външният министър Гуидо Вестервеле отхвърли категорично поканата на Асад, като подчерта, че "отричането и лъжите не са добра основа за започване на мирни преговори".

Екипът от експерти по разоръжаването е започнал процеса по унищожаването на сирийските химически оръжия и съоръженията за производство в близкоизточната държава. Това предаде АФП, позовавайки се на източник от международната мисия.

Членовете на екипа на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия са се отправили към сирийска база, където се започнали проверки и унищожаване на арсенала.