Ние сме изразили принципната си позиция за задължителното гласуване. Участвахме активно в подписката, която беше инициирана от Инициативния комитет.

Този коментар направи в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов минути след пресконференцията на БСП, в която лидерът на левицата Сергей Станишев поиска задължително гласуване, предаде репортер на БГНЕС.

Според Цветанов призивът за задължително гласуване е било "единственото положително от пресконференцията на БСП". Знаете, че имаше Инициативен комитет, сериозна обществена подкрепа за въвеждане на задължителното гласуване, защото това е единствено противодействие на контролирания вот, на купения вот, практика за други политически формации, посочи Цветанов.

По думите му БСП иска по този начин да даде отговор на вчерашната позиция на ДПС за разтуряне на тяхната коалиция.

Новият бюджет за 2015 година трябва да бъде направен от една силна обществена подкрепа със своята представителност в 43-то Народно събрание, добави той. Според Цветанов вчера ДПС са оставили в незавидна позиция БСП и лично Сергей Станишев, който днес не е имал друг разумен ход, освен да говори за по-ранни избори. Това означава, че септември или октомври е съвсем реалистично да бъдат проведени избори и за два месеца да бъде назначен служебен кабинет от президента, заключи Цветанов.