Разкрита е схема за купуване на шофьорски книжки в ИА "Автомобилна администрация". Установени са сериозни нарушения, заяви пред БНР министърът на транспорта Данаил Папазов.

Следващата седмица новият шеф на "Автомобилна администрация" ще даде подробна информация на пресконференция. Сериозни нарушения има при проверката на изпитите, главно са попълвани предварително листовки, раздавани са по специален начин. Всички, които работят в областните управления ще бъдат сменени, ще бъдат закрити и регионалните звена, за да се види, че веднъж завинаги трябва да се спре с тези действия. Корупцията при книжките и разрешителните, както и при проверките на пътя трябва да спре, категоричен е Папазов.

Правим проверки непрекъснато по сигнали. Предложихме да направим промени в законодателството и в данъчното, и в правилниците, които работят в автомобилната администрация. Не срещаме напълно разбиране от всички браншови организации, но по-голямата час от тях са съгласни с нас, заяви Папазов.

За Бюджет 2014, министърът каза, че има изисквания. "Подготвили сме бюджета на МТИТС. Всичко е готово и разписано по съответните пера и е предадено в МФ. Текат обсъждания засега. Електронното правителство, спасяването на БДЖ, това са много важни неща, както и преустройството на някои от администрациите, които да освободят средства и да се намали административната тежест. Никой няма да бъде алчен, защото всички разбираме каква е ситуацията. Ще вземе мерки по ограничаване на администрацията и парите да бъдат достатъчни", допълни транспортният министър.

За цифровизацията, Папазов каза, че са си свършили перфектно работата. "На 15 юли 2013 г. след разговори с ЕК, беше получено одобрение от комисията за държавната помощ за декодерите за българите. Мярката е в размер на 15 млн. с прогнозна стойност на декодерите 60 лева с ДДС", припомни Папазов. Той съобщи, че покритието е 96,2% в момента.

"Почти във всички европейски страни практиката показва, че в повечето случаи става въпрос за 70-85% покритие. Ние сме страна, която по-бързо приложи цифровизацията от Полша, Румъния и Гърция. В понеделник разпращаме до кметствата писма, за да проучим проблема. Много от населените места, където няма сигнал още, ще бъде посетена от наши специалисти", увери Папазов.