Во Нгуен Зиап - блестящ и безкомпромисен генерал, който освободи Виетнам от френския колониализъм и по-късно принуди американците да изоставят опитите си да надделеят, почина, съобщи АП.Той си отиде на 102 години във военна болница в столицата Ханой, където прекара последните си четири години поради дълго боледуване, каза източник от правителството и близък до генерала.

Зиап е национален герой и неговият завет се нарежда след неговия учител - Хо Ши Мин, който доведе страната до независимост. Така нареченият „червен Наполеон" ръководеше армия от партизани, които носеха сандали, направени от гуми за автомобил, и артилерийските оръжия едно по едно през планините, за да обградят и победят френската армия при Диен Биен Фу (Dien Bien Phu) през 1954 година.

Победата, която все още се изучава във военните училища, води не само до независимостта на Виетнам, но води и до колапса на колониализма в Индокитай.

Генералът също има заслуга за загубата на подкрепения от САЩ Южен Виетнам през април 1975 година и за обединението на страната, която беше разделена на комунистическа и некомунистическа държава.

„Никакви други войни за освобождение не са били толкова яростни или да причинят толкова много загуби като тази", каза Зиап пред АП през 2005, което и последното му интервю пред чуждестранни медии. То е проведено в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Сайгон, бившата столица на Южен Виетнам.

„Но ние все още се борим заради Виетнам, нищо по-ценно няма от независимостта и свободата", заявява Зиап, повтаряйки известните думи на Хо Ши Мин.