ЕНЕРГО ПРО разполага с необходимите ресурси и поддръжката на мрежата на територията, която обслужва фирмата, през зимата ще бъде нормална, заяви днес Стефан Абаджиев, член на Управителния съвет на дружеството по време на среща между областния управител на Варна Иван Великов и представители на общините в региона, посветена на зимната подготовка.
Абаджиев увери, че вече са сформирани и екипите, които ще отстраняват евентуални аварии. Според него дружеството отговаря на всички критерии на държавния регулатор. Той не отрече, че в много от населените места се получават токови удари, но обясни, че са нужни промени в законодателството, които да регламентират
какви инвестиции ще бъдат позволени да прави компанията, за да разреши тези проблеми.
Абаджиев каза, че фирмата вече е поела изцяло работата по отчитане на електромерите. За целта са назначени 327 души, които са обучени. Освен това компанията вече ще извършва балансово мерене на енергията по цялата система, за да се установяват по-бързо кражбите на ток. Абаджиев уточни, че в момента загубите по мрежата са малко над 14 процента, като в тази цифра са включени и нерегламентираните свързвания. Той допълни, че компанията ще настоява при предстоящите промени в закона за енергетиката да бъде ясно разписан механизъм за корекциите на сметките на крадците на ток.
На срещата при областния управител представителите на общините в региона увериха, че са готови за зимата. Пред медиите Великов посочи, че за почистването на републиканската пътна мрежа в района няма да има проблеми. Повечето от общините вече имат сключени договори със снегопочистващи фирма, а до края на месеца ще приключи прегледът за състоянието на техниката.