Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев е вече обвиняем. Гаранцията му е 1 милион лева.
Манчев бе привикан тази сутрин в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Адвокатът на Манчев Менко Менков обясни, че обвинението е за това, че на неустановена дата, на неустановено място, Манчев е извършил помагачество на директора на НЕК, за да може директорът да извърши длъжностно престъпление.

Според обвинението Манчев, заедно с директора на "Уорли Парсънс" Събин Събинов са подпомогнали директора на НЕК да присвои 8 милиона лева.

Според Менко Менков, деянието – така, както е формулирано, е изключително неправомерно. Защитникът каза, че до този момент четирима прокурори са отказали да подпишат повдигането на обвинение на Манчев. Този прокурор, който е подписал обвинението, според думите на адвоката, е Емил Петров.

Първото нещо, което каза Богомил Манчев, след като излезе от столичното следствие, бе: "Това е еманация на правото на България".

Собственикът на "Риск инженеринг" и председател на "Булатом" Богомил Манчев трябваше да даде обяснения на 25 септември по разследването за длъжностно присвояване в особено големи размери и за умишлена безстопанственост. Но разпитът бе отложен, за да бъдат анализирани събраните документи в хода на операцията, обясни тогава говорителят на СГП Зорница Таскова.

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

На 20 септември служители на ДАНС обискираха офисите на Манчев и иззеха документи за компанията "Уорли Парсънс", която е консултант по проекта. Обиски бяха извършени в 17 обекта на територията на столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Разследването по случая е започнало на 9 август от Софийската градска прокуратура и се отнася за около 18 млн. евро. Часове след акцията от ДАНС е постъпила оперативна информация, че част от документите се унищожават или се укриват. Самият Манчев е призован чрез съпругата си, обяснили разследващите. Бизнесменът съобщи, че няма договор с НЕК, а "Риск инженеринг" е само подизпълнител на "Уорли Парсънс".