Китайското правителство нанесе пореден удар срещу американската технологична корпорация Microsoft. Азиатската страна е наредила на властите в една от южните си провинции да не използват операционната система Windows 8, предаде „Блумбърг“.

С този ход се увеличава напрежението между Китай и САЩ покрай обвиненията в кибершпионаж от последните седмици. Американският съд първи повдигна обвинения срещу петима китайки граждани за незаконно кибернаблюдение на 6 щатски компании и кражба на търговски тайни. Малко след това Пекин обвини САЩ в безскрупулен кибершпионаж, включващ мащабни хакерски атаки срещу китайското правителство и компании в страната.

Настоящият бан за Windows 8 идва и малко след като от Китай обявиха, че ще забранят някои технологични компании в страната. Властите тогава наложиха бан и на инсталирането на операционната система на Microsoft на енергоспестяващи компютри.

От софтуерната компания казват, че продължават да се грижат за задържането на доверието на потребителите по целия свят. „Нашата Програма за правителствена сигурност позволява на управляващите да разгледат софтуерния код и да се уверят, че няма никакви пропуски в защитата. Потребители от целия свят оценяват Windows 8 като най-сигурната ни операционна система“, заяви говорител на Microsoft във връзка с възникналите проблеми с китайското правителство.