Продажбите на дребно в 28-те страни- членки на Европейския съюз се повишиха през април за четвърти пореден месец от началото на годината, но в същото време има влошаване на търговията на дребно в България за трети пореден месец, показват последни данни на Евростат.
Продажбите на дребно в ЕС се повишиха през април с 0,6% на месечна база , като това е най-солиден месечен ръст от ноември 2013 година насам след доста по-сдържано повишение с 0,1% през март. На годишна база търговията на дребно в ЕС отчете ръст от 3,4% спрямо април 2013-а след повишение с 1,5% през предходния месец.

Основна причина за рязкото подобрение на продажби на дребно през четвъртия месец на годината беше повишението с 1,2% на продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни стоки останаха без промяна (0,0%) спрямо март.

Най-солиден ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран в Латвия - скок с 2,5%, следвана от Великобритания – с 2,1% и Франция с 1,4%, докато най-голям спад в продажбите на дребно през април беше отчете в Румъния спад с 3,2%, Малта с 2,6%) и Германия с 0,9%.

Продажбите на дребно в Латвия бележат най-силен ръст и на годишна база (+10,5%), следвана от Естония (+9,3%) и Великобритания (+8,4%), докато спад в търговията на дребно беше отчетен единствено в Португалия (понижение с 0,4% на годишна база).

На фона на добрия подем при търговията на дребно в ЕС, данните на Евростат за България не са чак толкова оптимистични.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България се понижиха през април с 0,2% на месечна база след спад с 1,3% през март и понижение с 0,4% през февруари.

На годишна база продажбите на дребно през април в нашата страната отчетоха рязко забавяне след доста доброто темпо на растеж през предходните месеци. Според Евростат търговията на дребно в България регистрира през април "скромно" повишение от 2,4% (спрямо април 2013-а) след ръст с 5,6% през март, с цели 9,3% през февруари и със 7,3% през първия месец на годината.