Властите обмислят да сезират прокуратурата за изхарчените 1,4 млрд. лв. от здравни вноски, предвидени за т.нар. втори стълб на осигуряването.

Средствата стояха като резерв и бяха използвани за други цели при предното правителство, твърдят отлично осведомени. Прехвърлянето стана по идея на дясната ръка на Бойко Борисов вицепремиерът Симеон Дянков, съобщава в. "24 часа" в утрешния си брой.

С формулировката за прокуратурата са се заели юристи от всички парламентарни групи. Казусът бил сложен, тъй като предишните управляващи с поправка в Закона за бюджета записали, че парите на касата са част от консолидирания бюджет. Това не променя факта, че е нарушен духът на Закона за здравното осигуряване, според който пари от здравни вноски може да се харчат за здравноосигурителни плащания.

В началото на годината председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви, че ще съди финансовия министър Симеон Дянков и призова всички българи да последват примера му, тъй като през последните четири години близо 2 млрд.лв. от здравните осигуровки били пренасочени за други нужди.

" Аз лично се чувствам ощетен и смятам да съдя министър Дянков за това - като гражданин, не и като лекар, не и като председател на съюза, като гражданин, че той е обсебил моите вноски", заяви д-р Райчинов. "Не позволявайте да ви крадат. Непрекъснато да бъдат преследвани, плюти и гонени лекарите - ами те ще напуснат тази държава лекарите, това е най-лесното и аз лично това ги съветвам", каза още той тогава.