Приканвам всички политици да не политизират с наказателната процедура за "Южен поток". Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Енергийният министър добави, че това не е в интерес на държавата ни. Чувам коментари на опозицията и на президента, че едва ли не, заради "Южен поток" започват да ни се спират оперативни програми, не вярвам в това, подчерта Стойнев и заяви, че ЕК винаги е действала по обективен начин. Запитан дали може наказателната процедура да бъде спряна, той отговори, че може да бъде спряна, но е важно да има диалог. Когато някой се оплаче в Брюксел, е нормално ЕК да започне да иска информация. Може да отговорим и ще отговорим и това не ме притеснява, в постоянен диалог съм с комисаря Йотингер, обясни Стойнев и добави, че вчера е получил поредно писмо от Йотингер, в което той го уведомява как вървят преговорите между ЕК, Русия и Украйна. Все пак ние сме притеснени, каза Стойнев и добави, че се надява да не се стигне до газова криза.

В постоянен диалог сме с ЕК, днес е получено официално писмо от ЕК и смятаме да отговорим по най-добрия начин, и да се вземе и най-правилното решение, каза Стойнев след като бе попитан дали ще бъде спряна процедурата по изграждането на "Южен поток". На този етап, считам, че не е нарушена процедурата, тъй като това не е публично дружество, а е проектна компания с 50 % собственост на "Газпром" и 50 % на БЕХ, не се харчат публични средства, заяви Стойнев и повтори, че България няма да плати една стотинка за този проект.

Въпреки това, Стойнев заяви, че като държава-членка на ЕС трябва да се съобразим с препоръките на ЕК. Той повтори, че когато е встъпил в длъжност е имало две наказателни процедури срещу България и се е било стигнало до съд за частично транспониране на трети енергиен пакет. Предприехме нужните действия и двете жалби бяха оттеглени, поясни Стойнев.