Образът на коала, прегръщаща дърво е типична австралийска гледка. Оказва се, че тази сладка поза играе важна роля в оцеляването на двуутробното животно.
Обвивайки телата си около дървесните стволове, коалите могат да се предпазят от прегряване по време на дългите, горещи лета.

Изследователи от университета в Мелбърн са използвали радио нашийници, за да проследят движението на коалите и термокамера, с която да измерят температурата на ствола на дървото, на което те избират да седнат.

През лятото те сядат в по-ниските части на дърветата, където е по-хладно и е по-вероятно да се пресегнат и да прегърнат дървото. Измерената темпераура на стволовете е била с до 9 градуса по-ниска от тази на въздуха.

Смята се, че когато коалите прегърнат дърво, това им позволява да охлаждат тялото си без да създава опасност от дехидратация, която се появява, когато пръхтят.
Един от изследователите Наали Брискоу казва:
"Достъпът до тези дървета може да спести половината от водата, от която биха имали нужда коалите, за да се охлаждат в горещ ден.

Нейният колега Андрю Крокенбергер добавя:" Около една четвърт от коалите от една популация загина по време на горещата вълна през 2009 г., така че е важно да разберем факторите, които могат да направят една популация по издържлива".
Екипът учени смята, че има вероятност и други животни, обичащи дърветата, като маймуни и леопарди, да използват същата стратегия.
Една здрава коала живее до 16 години.

Едно време е имало милиони от тях в Австралия, но броят им силно е намалял заради усиления лов в началото на XX в.
Миналата година австралийското правителство описа коалите в Куинсланд, Нов Южен Уелс и на територията на австралийската столица и ги обяви за застрашен вид и дори бяха отправени предупреждения, че коалата може да изчезне, ако не се направи опит да бъде защитена.