Правителството обмисля близо 800 000 пенсионери с пенсии до 200 лева да получат коледна добавка до 50 лева. Два са вариантите за размера на бонусите: диференциран и еднакъв за всички (50 лв.).

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, който участва в честване, организирано от НОИ, по повод днешния Международен ден на възрастните хора. "Знам, че този въпрос вълнува пенсионерите, защото коледната добавка в продължение на 4 години не съществуваше като част от българската действителност и затова правителството се готви да подпомогне хората с най-ниски пенсии", каза Адемов.

Сумата, която се търси, е между 35-40 млн. лв. Всичко зависи от възможностите, които се очертават в края на бюджетната година, като яснота ще има след приключване на отчета за приходите на бюджета в края на ноември. С колко процента ще се индексират пенсиите по "швейцарското правило" догодина ще стане ясно към февруари 2014 г., когато ще има окончателни данни какъв е процентът на инфлация. Принципът на индексация е 50% от осигурителния доход и 50 на сто от инфлацията, припомни Адемов.