Чаша вино всеки ден може да е ключът към по-добра памет на старини, съобщиха американски учени, изследвали дългосрочното въздействие на алкохола върху възрастни хора.
Те установиха, че той подобрява паметта и умението за заучаване. Учените от университетите на Кентъки и Мериленд твърдят, че ползата от ежедневната почерпка става ясна едва след средната възраст.
Алкохолът обаче не действа благотворно върху всички. Докато при 80 процента от пенсионерите той освежава паметта, при нещастни 20 процента ефектът е обратен, защото тяхната ДНК съдържа ген, свързан с болестта на Алцхаймер.
Няколко механизма обясняват връзката между алкохола и способността да се мисли ясно. Това са противовъзпалителните свойства на пиячката и фактът, че умерената консумация предпазва от деменция, инсулт , коронарни сърдечни заболявания, диабет тип II.
Изследването е обхванало 619 пенсионери на възраст от 69 до 92 години, които участват в дългосрочен проект, започнал през 1948 г. Благодарение на него навиците им са проследени оттогава до наши дни.
Предишно изследване на учени от университета на Нюкасъл стигна до извода, че възрастните трябва да намалят количеството на алкохола, който пият, за да не влияе той върху лекарствата им и да избягват опасността от падане, депресия и деменция.