Пиенето на чаша вино по време на вечеря може да подобри психическото и физическо здраве и да подобри самочувствието, показва ново проучване, цитирано от британския в. „Индипендънт“.

Според изследването на финландски учени няколко чаши вино на ден с вечерното хапване могат да бъдат полезни.

Екипът на университетите в Хелзинки и Тампере са проучили алкохолните навици на повече от 2600 души на възраст между 18 и 69 години. Те са открили, че 12% от хората, които пият чаша или две вино заедно с вечерята си, е по-вероятно да имат добро физическо и психическо здраве, а самочувствието им е високо.

В същото време тези, които пият вино на вечеря всеки ден имат по-малка вероятност да злоупотребяват с алкохола и не трябва да се смята, че за тях има такъв риск.

Въпреки това обаче „ефектът на масата за хранене“ не важи за тези, които пият чаша-две вино на ден не по време на ядене, а тези, които смесват различни видове алкохол докато вечерят, е по-вероятно да злоупотребяват с питиетата.

В момента препоръчителното количество алкохол във Великобритания в рамките на седмица е не повече от 14 дози алкохол за мъжете и за жените, като преди това препоръчителния лимит за мъжете беше 21 дози.

Любопитно обаче е това, че ако човек пие по две чаши вино всяка вечер ще приема седмично по 22 дози алкохол, което е над зададения препоръчителен максимум за страната.