Британка, която плавала близо до Индонезия на 8 март - деня, в който боингът от полет MH370 на Малайзийските авиолинии, твърди, че е видяла горящия самолет, обгърнат в дим, преди да се разбие в Южния Индийски океан. Очевидката е 41-годишната Катрин Тий, която е любител на плаването с яхти, съобщава "Индипендънт".
В момента тя е част от общия координационен център, който провежда издирвателни действия за намиране на самолета. Самата Тий оглавява екип, претърсващ бреговете на Австралия.

Тя описва "дълъг самолет в ярко оранжево, с "опашка" от черен дим", движещ се от север на юг. Той е бил на височина наполовина на други два самолета, които по същото време летели в небето. Първоначално жената не обърнала внимание на видяното, тъй като го помислила за метеорит или дори за въображаем предмет. Тя си променила мнението, след като джипиес данни са потвърдили, че самолетът може да е минал много близо до мястото, където тя е плавала с яхта.

"Видях нещо, което изглеждаше като горящ самолет. Това си помислих, че е. След това си помислих, че е откачено... Привлече ми вниманието, защото никога не бях виждала самолет с оранжеви светлини, затова се зачудих какво е. Други два самолета преминаваха над него в друга посока по същото време. Имаха си нормални навигационни светлини. Помня че си мислех, че ако това е горящ самолет, другите самолети ще докладват за него", казва Тий.

Когато тя и мъжът й се върнали на остров Пукет, всички вече говорели за изчезналия самолет и я питали дали не е видяла нещо. Тя им разказала какво е видяла, но не мислела, че някой ще й повярва, след като тя самата не вярва на очите си.

"Дори не се сетих да сигнализирам за помощ. Представете си какъв идиот бих била, ако съм сгрешила, а вярвам, че съм", добавя британката. Тя вече е изпратила два доклада до координационния център, откъдето са й отговорили, че ще поискат и дневниците й от този ден. Очаква се властите да съобщят, че ще започнат да проучват нейната информация.

"Може би трябва да бъда малко по-уверена в себе си. Съжалявам, че не предприех нищо по-рано", заяви Тий.