Членове на Ку-клукс-клан (ККК) в Гетисбърг, Пенсилвания, излизат на протест срещу президента на САЩ Барак Обама.

Расистката организация, чиято дейност е многократно забранявана, е получила разрешение за провеждането на акцията от местните власти. "Ще протестираме срещу Барак Обама, заел президентския пост в нарушение на конституцията и основен виновник за хаоса в страната, както и срещу нелегалните имигранти", заяви пред журналисти един от организаторите на мероприятието Ричард Престън.

"Обама така и не успя да докаже, че е роден в САЩ и че има законното право да бъде президент. Освен това искаме затваряне на границите, за да се спре потока от нелегални имигранти, наводнили страната. Съединените щати трябва да престанат да играят ролята на световен жандарм, тъй като са неспособни да въведат порядък в собствения си двор".

Очаква се в акцията, планирана за събота, да вземат участие от неколкостотин до няколко хиляди членове и поддръжници на ККК. Съгласие за провеждането й даде директорът на Националния военен парк Гетисбърг, основавайки се на конституционното право на американските граждани, в това число и членовете на ККК, за свобода на словото и събранията.

Край Гетисбърг през 1863 г. се води най-голямата битка в Западното полукълбо, явяваща се повратна точка в Гражданската война. Съюзната армия на Потомак под командването на генерал-майор Джордж Мийд отблъсква Конфедеративната Армия на Северна Вирджиния под командването на генерал Робърт Лий, който е принуден да приключи похода си в територията на Съюза.