През последните два дена водещи наши и световни медии обявиха, че руски учени са открили астероида MASD91, който е преминал само на 11 хиляди километра от Земята и дори е имало вероятност да се сблъска с нея.

За астероида не са били уведомени астрономите по света, а предоставените в медиите изчисления са били тотално погрешни, съобщават от българската обсерватория "Звездно Общество - А79". Това предизвика грандиозен скандал в научните среди защото фалшивата информация е била разпространена от редица световни информационни агенции и е предизвикала излишна паника без да има каквито и да е научни данни за това.

Учените са възмутени и, че първоначално информацията за астероида не е постъпила по утвърдения от десетилетия ред, а през медиите. Абсолютно е несериозно да се пресмята орбитата и потенциалното сближение на Земята с астероид на базата на данни събрани само за период от 40 минути, коментира шефът на А79 - д-р Филип Фратев. Вчера късно вечерта Центъра за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ), който координира наблюдението на такива тела в свое специално издание обозначи астероида като 2013 SW24 и официално коментира създалата се ситуация. Оказа се, че всъщност MASD91 е преминал на 6 милиона километра от нашата планета и най-близкото сближение е било на разстояние от около 300 пъти по-голямо от докладваното, а разликата в размера на тялото е около десет пъти.

Още по-куриозно е, че всъщност 2013 SW24 е бил най-близко до Земята още преди 12 дена, а не вчера, както беше обявено. Тези данни бяха потвърдени и от НАСА. В конкретния случай не става въпрос за грешка, а за произволно генерирани числа и фалшива информация, което е опасно. В България работят добри специалисти, които следят непрекъснато за такъв род обекти и своевременно информират обществото при необходимост, коментира още д-р Фратев.

Доказателство за това е, че през последните месеци нашите учени многократно участваха в наблюдението на близкоземни астероиди и уведомяваха нашите медии за потенциално опасни обекти поне ден по-рано от РИА Новости, която първоначално предаде информацията за астероида MASD91.