Американският химик Александър Шулгин, наричан Кръстника на екстази, след като го преоткрил и изследвал сред много други видове наркотици, почина на 88-годишна възраст, съобщи Франс прес.

"Той умря заобиколен от семейството си и от лекарите, които се грижеха за здравословното му състояние", се казва в качено във Фейсбук послание на съпругата му Ан. Александър Шулгин живееше в Калифорния и бе засегнат от чернодробен рак.

След като получава диплома по химия от Калифорнийския университет в Бъркли, той проявява интерес към психоактивните вещества през 60-те години на миналия век и някои от тях - антидепресанти, афродизиаци, стиумиланти, тества върху себе си и върху свои приятели. През 70-те работи над амфетамина MDMA, който по-късно е наречен екстази.

Този стимулант на нервната система бил синтезиран в края на 19-и век, а след това патентован от фармацевтичната компания "Мерк", но впоследствие е изоставен. Шулгин създал нов метод за синтезирането му заедно с психолога Лио Зеф, който препоръчал стимуланта на свои колеги, за да го използват за лечение на пациенти.

По-късно наркотикът се разпространява в дискотеки и става популярен сред феновете на рейв културата.