Коефициент „Северна България“ да се въведе при изчисляване на субсидията за общините или поне за зимното поддържане, предложи кметът на Бяла Кольо Келерджиев по време на вчерашния Ден на диалога между кметове и народни представители, организиран от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Според него това е наложително, защото в северните региони зимата е много по-тежка и разходите по почистване на пътищата са много-големи, отколкото в Южна България.
Другата болна тема, която Пламен Стоилов постави от името на кметовете от Русенска област, беше поддръжката на четвъртокласните шосета. Ако държавата не помогне с пари, особено малките общини няма как да се справят, бяха категорични местните управници. Кметовете на Русе и Бяла настояха депутатите да се ангажират с „Пътя на смъртта“, както наричат отсечката Русе-Бяла. Стоилов и Келерджиев подчертаха, че изграждането на още едно платно е крайно наложително и може да се случи бързо, докато се чака финансиране за високоскоростния път Русе-Велико Търново.
Кметовете от областта напълно подкрепят инициативата на НСОРБ отчисленията към МОСВ за депониране на отпадъците на сметището да се замразят на сегашните 15 лева. Те смятат, че цялостният модел на оползотворяване на отпадъците е сгрешен, защото не се прилага принципът на отговорност на производителя.
Малките общини споделиха още, че бюджетите не им позволяват да покриват плащанията по европроектите, което е риск за усвояването на средствата. Друг проблем са обществените поръчки и безкрайните обжалвания, които също поставят под въпрос европейските проекти. Кметовете изложиха и притесненията си в областта на ВиК сектора. Те искат законодателни промени, които да им позволят да съдят държавните институции, нарушаващи правата им. Непрекъснато държавата ни товари с нови функции, но не ги обезпечава нито финансово, нито кадрово, подчерта кметът Стоилов. А кметът на Сливо поле Георги Големански заяви, че Денят на диалога трябва да стане ежедневие, защото сега връзката е скъсана.
На срещата присъстваха депутатите Екатерина Заякова от БСП, Светлана Ангелова от ГЕРБ и Ферихан Ахмедова от ДПС. Заякова се ангажира да настоява да се помисли повече за Северна България и за пътя Русе-Бяла. Светлана Ангелова съобщи, че ГЕРБ ще внесе законопроект за ограничаване на обжалването на обществените поръчки. Ферихан Ахмедова пък предложи, за да се работи в прагматичен порядък, депутатите и кметовете да се срещат всеки първи понеделник от месеца, за да уточняват конкретни въпроси, по които се иска парламентарна подкрепа.