Заетостта в Русенско е на рекордно ниво за последните 15 години и в Топ 6 на най-добрите области в страната. Точно те обаче вече достигат потенциала си и активирането на допълнителна работна сила става все по-невъзможна задача. Това показва анализ на Института за пазарна икономика.
Според последните статистически данни, в областта работят 94,6 хил. души. Коефициентът на заетост на възрастовата група 15-64 години е 67,2% и е на най-високото си ниво от 2003 г. насам. В най-тежките години на кризата от 2008-2010 г., когато десетки хиляди загубиха работата си, той бе паднал под 50%. Оттогава плавно расте, а за последните четири години броят на заетите се е увеличил с 8 хил. души. 
Най-високата постигана заетост от българска област в последните 16 години е 75,6% в София (столица) през 2018 г. Най-ниската заетост в този период е 42,2% във Видин през 2004 г. Макар и за голям период - цели 16 години, разликата между двата рекорда е шокираща - цели 33,4 процентни пункта. Русе изостава от области като Благоевград, Стара Загора и Пловдив, но пък изпреварва Варна и Бургас.
При някои от добрите примери от последните години, които имат както висока заетост, така и солиден ръст през последните години, растежът на практика спира през 2018 г. Рекордната заетост в някои области очевидно вече достига нива, които много трудно ще се надхвърлят, показва анализът на ИПИ.