Фелдшерката Галя Ярмин, която беше пребита с юмруци на 18 май, се чувства безсилна срещу агресията над медици. Много се колебала след болката и унижението дали да подаде жалба, защото била скептична, че нещо ще се промени. "Биха ме като боксова круша", каза тя пред "Телеграф".
Както БЛИЦ вече съобщи, вчера за пореден път беше нападнат медик. Ром налетя с юмруци на медицинска сестра в детското отделение на хасковската болница. Седмица по-рано пък младата ромка Асенка разцепи главата на медицинската сестра Даниела Мителман от същото отделение.

Паник бутони, жива охрана, видеонаблюдение - взети са всички мерки за сигурност във врачанската болница и в спешния център, но те явно не помагат. Гневни пациенти и роднините им редовно ползват медиците за боксови круши.

В случая с Галя Ярмин линейката е пристигнала веднага на адреса, където заварили мъж в много тежко състояние. "Има камери и джипиес, ще се докаже, че не сме се забавили и с минута", категорична е пострадалата фелдшерка. Но близките се заблудили, че линейката се е забавила, защото сигналът им първо отива в Монтана и след това се препраща във Враца. Всъщност той е получен в спешния център, едва когато екипът се е върнал с вече починалия пациент. Екипът е бил повикан от двора на центъра от роднини на починалия ром, докато други техни близки въртели на 112.

Синът на умрелия халосал Галя Ярмин в тила, тя се обърнала да се защити и той я светнал от другата страна. Това се случило, тъкмо когато тя била принудена да обясни на близките вероятните причини за фаталния край на Христо. А именно, че е в рискова за инфаркт възраст и е пушач. Всичко се случило толкова бързо, че когато лекарят от екипа извикал охраната, биячът вече бил изчезнал. Той е задържан малко по-късно и е оставен в ареста за 24 часа.

Срещу 20-годишния нападател вече е образувано досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на фелдшерката по време на изпълнение на служебните й задължения. Това престъпление вече се наказва със затвор от една до пет години, когато става дума за лека телесна повреда.